Pionir elektronske muzike u bivsoj Jugoslaviji (intervju Miha Kralj)

Milan: Kakšen je občutek, da večina Slovencev pozna vašo glasbo, čeprav se je verjetno ne zaveda?

M. Kralj: Ker sem nastopal prvo po night clubih in tujini z različnimi skupinami in sem šele ob tem nastopanju in nakupovanju sintetizatorjev pričel z komponiranjem el. glasbe sem imel dve vrsti publike in poslušalcev.Zanimivo, da nekateri sploh niso vedeli., da sem to jaz isti človek, ki deluje na dveh področjih – POP, plesna glasba in elektronika za tiste čase zelo moteče za nekatere.

Milan: Nam lahko poveste več o začetkih vaše glasbene kariere, dnevih z “Intervali” in “Celeias”?

M. Kralj: Moji prvi glasbeni nastopi segajo v leto 1969, ko sem se pridružil skupini DEKAMERONI, kjer sem skomponiral velik Slovenski hit SAVA ŠUMI. Po dveh letih sodelovanja sem odšel nastopat v Night clube, kjer se je igralo že Evergreen in POP glasbo, tam so bili prihodki zelo dobri in kupil sem HAMMOND, MELOTRON, in prvi Sint. Ker sem ob prostem času obiskoval druge clube – kavarne sem naletel na skupino INTERVALI iz Kočevja, kjer sem spoznal odličnega pevca in basista Milana Hribarja.Ker so potrebovali klaviaturista sem se jim pridružil in pričel z njimi nastopat. Po nekaj mesečnem nastopanju je prišla ponudba za nastop v Avstriji in tako da sva se pridružila jaz in Milan skupini CELEIAS. Imeli smo par mesecev turneje po Avstriji in prišla je sanjska ponudba iz Nemčije. Nemška pevska zvezda ERIK SILVESTER je potreboval spremljevalni band in prvi nastop je bil v Nemčiji – v Berlinu na televiziji leta 1974. Nastopali smo skoraj eno leto po vseh velikih odrih, kjer so stala velika imena tudi The Beatles.

Milan: Kaj vas je navdihnilo pri ustanovitvi skupine “Prah”, ki je eksperimentirala z drugačnim zvokom kot to, kar počnete danes?

M. Kralj: Ko sva se vrnila iz Nemčije sem ustanovil prvo trio in kasneje kvartet –skupino PRAH. Zvok in kombinacija HAMMONDA, MELOTRONA in Syntijev je bil res za tiste čase poseben – unikaten. Milan Hribar je imel kvaliteten vokal in v momentu se nam je odprla pot v POP glasbo, snemaje plošč in TV – oddaj.

Milan: Nato ste kupili sintetizatorje in se odpravili na pot na področju ambientalne in nove dobe elektronske glasbe. Ali lahko našim poslušalcem razložite, zakaj RTV Slovenija leta 1980 ni želela objaviti vašega prvenec “Andromeda”?

M. Kralj: Leta 1980 sem razpustil skupino PRAH in odšel na samostojno solo glasbeno pot. Nastopal sem 11 let v Emonski kleti v Ljubljani in za ta podvig sem moral takoj dokupiti določene sinte, sequencerje in ritem mašino. Sedaj ko sem bil sam sem lahko realiziral moje skladbe z sinti in nastala je ANDROMEDA prvi El. album v Yugi.
Založba RTV ni bila zainteresirana za ta moj projekt? Takrat pomemben gl.urednik je rekel da je to malo religiozna glasba in da jih ne zanima!
Gospod Vilko AVSENIK brat od Slavka Avsenika, je bil naš producent pri skupini PRAH, mi je svetoval naj grem k RTB-Beograd kjer je bil takrat zastopnik v Ljubljani žal že pokojni g.Boris Kovačič.Tam so me sprejeli res z spoštovanjem in mi izdali takoj ANDROMEDO.

Milan: Pri tem LP je zanimivo število prodaj. Po Evropi je bilo namreč prodanih več izvodov kot v Jugoslaviji. Bi lahko osvetlili dejanske številke in razloge za takšen odziv javnosti?

M. Kralj: Prodaja po Yugi naj bi bila okrog 15.000, ker pa je imela založba RTB poslovne partnrje po Evropi se je prodajalo v Rusiji, Švedski, države Beneluxa………točno se ne ve govori pa se krepko čez 100.000 izvodov – še danes prileti kaj avtorskih pravic…

Milan: Po tem ste izdali dva dodatna albuma, Odyssey (1982) in Electric Dreams (1985), sodelovali pa ste tudi z nekaterimi slovenskimi pop izvajalci. Kaj vas je pripeljalo do odločitve, da ne boste nadaljevali s solo kariero? Kakšen je bil odziv javnosti po objavi teh dveh plošč?

M. Kralj: Album Odyssey (1982) in Electric Dreams (1985), me je naredil tudi v Sloveniji prepoznavnega tako da sem pričel komponirati scensko glasbo za televizijo in delati matrice za nekatere Slov.pevce in skupine.Oba albuma sta bila lepo sprejeta, toda scena še ni bila zrela za tovrstno glasbo pri nas.Zanimivo je bilo to da sem lahko igral mojo glasbo vsak večer v restavraciji kjer so prišli mnogi ljubitelji el. glasbe in pa glasbeniki, ki jih je zanimala oprema in tovrstna glasba.Emonska klet je bila v 80 letih Center urbane kulture, tam so se zbirali do jutranjih ur različni umetniki in marsikatera ideja se je tam rodila.
V 90- tih sem ustvaril veliko scenske glasbe za razne filme, tu je bilo uspešno sodelovanje z režiserjem Matjaž Žbontarjem.Zanimiva je glasba za Oddaje o Kitajski – slike iz Sečuana, kjer sem se z mojimi sinti in mojo glasbo približal Kitajski.

Milan: Ali je bil kakšen poseben razlog, da nikoli niste bili na turneji, ampak ste iskali lokalna prizorišča, predvsem po Sloveniji?

M. Kralj: Imel sem par el.nastopov, kakor tudi tekmovanje na Slov popevki 1982 z pesmijo ROBOT kjer sem prjel 1. nagrado strokovne žirije in pa na Svetovnem kongresu Znanstvene fantastike v Cankarjevem domu,., – toda večjega zanimanja ni bilo, ker je PUNK in Rock bil v ospredju pri glasbenih urednikih in tudi organizatorjih prireditev.
Zanimivo je to, da sem doživel še za časa svojega življenja da mi je RTV posnel dokumentarni film leta 2018, pred tem sem pa imel samostojni koncert leta 2016 v kinu Šiška V Ljubljani – ANDROMEDA 2 – 16

Milan: Kakšen trenutni projekt in načrti za prihodnost, za obdobje po covidu

M. Kralj: 1.Julija 2021 sem imel koncert na prostem v Ljubljani –Švicerija – Tivoli.kot pionir el.glasbe …..obisk je bil fenomenalen skoraj sama mlajša publika, ki me je našla še za časa mojega življenja.
Trenutno končujem vinilko morda bosta celo dve, ki naj bi izšli skupaj z ponatisom ANDROMEDE konec leta ali začetek 2022
40 let je minilo od prvega el albuma ANDROMEDE pri nas in šele sedaj nekateri odkrivajo, kaj se je že davno ustvarjalo pri nas a je bilo zaradi nerazgledanosti gl.urednikov, prehitrega preskoka nekega mladega glasbenika, ki je prehitel zaspane urednike in nekatere glasbenike, ki niso investirali v svoje znanje kakor tudi opremo – onemogočeno in skrito.

Leave a Reply