Emisija „Momentum“ na Bečkoj radio stanici Orange (Portal Yuga.at)

Emisija „Momentum“ na Bečkoj radio stanici Orange (94.0 MHz) postoji još od 2016. godine. Voditelj i urednik, Milan Vukasović, svakog drugog ponedeljka u mesecu od 19h, pokušava da približi kvalitetan zvuk sa Balkana začinjen intervjuima poznatih muzičkih izvođača.

Ovom prilikom vam predstavljamo Milanov lik i delo kroz intervju koji je naš portal vodio sa njim.

Intervju sa Milanom Vukasovićem

YUga: Kako ste došli na ideju da krenete sa emisijom o muzici iz bivše Jugoslavije?

Milan: Prije svega hvala za mogućnost prezentacije radio emisije, sa kojom pokušavam promovisati kvalitetnu muziku sa prostora bivše Jugoslavije.

Sama ideja se rodila tokom 2015. godine. Glavni cilj emisije je uspostavljanje mostova između različitih kultura, prevazilaženje socijalnih i kulturnih različitosti, kao i predstavljanje novih kvalitetnih muzičkih izdanja našim ljudima u Austriji.

Takođe, cilj je informisati slušaoce o nastupajućim koncertima i uvesti ih u zvuke jedne pomalo zaboravljene muzičke ere. Trudim se da što više muzike puštam sa gramofonskih ploča i da se osjeti to lagano pucketanje igle, što uz pre-producirane intervjue, sa izvođačima čiju muziku puštam daje poseban čar emisiji.

Prvi intervju koji sam odradio je bio sa legendarnim kantautorom i pjevačem Zoranom Predinom, sa kojim sam se našao u Ljubljani.

Poslije toga su se nizale emisije kao na traci, a neka imena koja su se do sada našla u emisiji uključuju Bajagu, Massima Savića, Lenu Kovačević, Zdenku Kovačiček, Biseru Veletanlić, Darka Rundeka i Dina Šarana.

U sljedećem izdanju je pripremljen intervju sa Yu-Grupom, snimljen prilikom njihovog skorijeg gostovanja u Beču.

YUga: Kakva je slušanost emisije „Momentum“, povratna reakcija kao i interakcija sa slušaocima?

Milan: Pošto je „Orange“ community nekomercijalna radio stanica, ne postoje generalno zvanični podaci o slušanosti. Ono što sa sigurnošću znam je broj stream-ovanja na oficijalnoj online arhivi otvorenih radio stanica Austrije (http://cbo.fro.at), na kojoj se nalaze snimci svi dosadašnjih izdanja.

Neke emisije u kojima sam ugostio izvođače koji nisu previše zastupljeni u medijima, kao na primjer trombonistu Kire Mitreva, prelaze 1200 preslušavanja.

Ono što me posebno oduševi i daje podstrek da nastavim dalje je kada slučajno upoznam ljude za koje se ispostavi da znaju za emisiju i redovno je slušaju.

Na žalost, do sada nije bilo interesovanja štampanih ili online medija sa BKS (Bosnisch, Kroatisch, Serbisch) govornog područija u Austriji da prikažu svojim čitaocima ono što već radim godinama.

Bilo je par pokušaja da stupim u kontakt, ali pretpostavljam da im ovaj koncept nije toliko interesantan kao npr. informacija ili vijest o savremenim muzičkim zvijezdama, koje propagiraju muziku koja nije zastupljena u mojoj emisiji.

Mada, kada bolje razmislim, mislim da je možda i bolje tako jer su ciljna publika ovih medija i krug slušalaca emisije „Momentum“ dva totalno suprotna svijeta. Kvalitet prije ili kasnije izbije na površinu i nađe put do svoje ciljne grupe.

YUga: Ono sto slušaoci ne znaju je da Vi uopšte ne dolazite iz muzičke ili novinarske priče…

Milan: Da, muzička emisija i skupljanje ploča su prije svega hobi i strast. Inače, poslovno vodim veći tim u jednoj austrijskoj firmi koji se bavi integracijom tržišta električne energije u Evropi.

YUga: Koji su Vam planovi vezano za budućnost emisije?

Milan: Novina u emisiji su gostovanja DJ-eva sa Balkana, koji kroz svoj četrdesetominutni set promovišu muziku koju rado slušaju.

Osim toga, imao sam u planu da započnem video serijal u kojem bi DJ-evi radili tematske Ex-Yu muzičke setove sa različitih atraktivnih lokacija Balkana.

Nadam se da ću za jednu ovakvu ideju naći neophodnu sponzorsku podršku izdavačkih kuća, kao i kompanija čiji su određene usluge i proizvodi usko vezani za naše govorno područije ili muzičko poglavlje 70/80/90-tih godina prošlog vijeka, tj. za doba šlagera, funka i pop/rock zvuka.

Imam još par ideja, koje su trenutno u početnoj fazi razrade, tako da ne bih trenutno mogao reći nešto više o tome. Slušaoci će biti pravovremeno obavješteni.

ExYu Portal YUga.at zahvaljuje se Milanu na ovom intervjuu.

Intervju objavljen na sajtu Yuga.at: Emisija „Momentum“ na Bečkoj radio stanici Orange (yuga.at)

Leave a Reply