Sve ono sto me pokrece u zivotu zavrsi u nekoj pjesmi (Intervju sa Natali Dizdar)

Razgovor vodjen u Zagrebu, u oktobru 2019. godine

Milan: Sa nama danas Natali Dizdar. Natali, hvala za izdvojeno vrijeme za odgovore na par pitanja. Prvi album si izdala daleke 2005 godine a nakon toga si presla na manje poznati record label, Agapa, na kojem si i danas. Da li je odmah nakon ucesca na Talent Show-u bilo ponuda za snimanje albuma od record labela i kako si se odlucila za Croatia Records?

Natali: Poprilicno neobicno pitanje. Jako je to davno bilo. Tada sam imala 19. godina. Nisam se ja odlucila. Mislim da su oni (Croatia Records) tada imali potpisan ugovor sa Nova TV na kojoj je isao taj show. I tako su svi finalisti dobili ponude od Croatia Records za jedan ili vise albuma…Tako smo i mi taj prvi album zapravo napravili zajedno

Milan: Prvi album koji je izasao 2005. godine je omogucio da postanete jos vise popularni. Nako toga ste promjenili record label i presli na Agapa records, za koji joc uvijek izdajete albume. Mozete  nesto reci vise o razlozima prelaska i zasto ste se odlucili za taj korak?

Natali: Jos jedno neobicno pitanje (smijeh). Vlasnica Agapa Recordsa je moja menadzerica i ona je u jednom trenutku odlucila osnovati vlastiti izdavacku kucu, Agapa. Situacija danas vezano sa snimanje albuma se znatno promjenila i nije bitno samo da se  dobiju novci i da se snimi album, nego se radi citav PR, booking i  jedna kompletna prica. Tako da je bilo logicno da ne idem u neku  drugu izdavacku kucu. Stoga su sva tri albuma, osim tog prvog,  izdata za Agapa records.

Milan: Kako je bilo saradjivati sa frontmenom benda Letu Stuke, Dinom Saranom, koji je i napisao neke od Vasih pjesama?

Natali: Da, on je autor jedno 4-5 pjesama, i teksta i glazbe. Super je  sa Dinom suradjivati. On je jedan specifican senzibilitet koji se meni  svidja. Naravno, u kombinaciji sa mojim senzibilitetom i sa  producentima koji su producirali Dinove pjesme za mene, a to su Coco Moskito iz “Jinx-a”, a zatim i decki iz Svadbas-a, Pavle i Jura. Jedan lijepi spoj ljudi iz nekih razlicitih zanrova.

Milan: A za proces samog nastajanja pjesme…kako se to odvija? Da li prvo dobijete tekst pjesme, pa onda radite na muzici?

Natali: Pa sto se tice drugih autora, npr. Dina kojeg smo spomenuli – on posalje citavu pjesmu sa aranzmanom, koji se nakad malo manje ili vise mjenja i prilagodjava meni, i sve se naravno ponovno snimi. I to je to. Eventualno se rade i neke promjene u tekstu kao npr. u pjesmi “Stranac”. To bi bio proces sto se tice tudjih pjesama. A kada ja pisem pjesme, onda ide obicno prvo muzika pa onda tekst.

Milan: Na novom albumu ste i autor nekoliko pjesama. Kako ste se snasli u toj ulozi i gdje nalazite inspiraciju za pisanje pjesama?

Natali: Bilo mi je lijepo da sam te neke svoje zapise dovela do kraja, koji su se na kraju nasli na zadnjem albumu. Uglavnom sam te pjesme radila sa mojim dugogodisnjim gitaristom, Vladom Mircetom. Inace najbolji gitarista u Hrvatskoj, a i sire (smijeh). Kao salim se, ali u stvari ne. Zaista je genijalan. Bilo je to zaista jedno divno iskustvo. Inspiraciju nalazim – kao i valjda svi – od ljubavi,  boli, srece, putovanja, promjene… Sve ono sto me pokrece u zivotu  zavrsi u nekoj pjesmi, na neki nacin.

Milan: Jedno pitanje koje mi je upravo palo na pamet. Da li je bilo sitauacija na koncertima da pridju obozavaoci i da kazu “bas se  pronalazim u tekstovima, kao za mene su skrojeni..”?

Natali: Da, konstantno (smijeh). Posebno sa ovom pjesmom “Zamjenicu te gorim”, koju je napisao Arsen Dedic. To je ljudima najdraza pjesma. A meni je posebno smjesno kada mi pridju  muskarci ili decki i kazu “to mi je super”. Ili kad mi kazu super mi je pjesma “Gazio si meni”. Rekoh: “Dobro” (Smijeh)

Milan: Kako bi definisali zvuk koji pravite, Vasu muziku?

Natali: Pop muzika. Prvi album je vise bio neki lounge, drugi album je mozda bio malo vise naslonjen na neki gitarski zvuk, treci  koketira malo vise sa elektronikom, ali sve je to zajedno pop glazba.

Milan: Koja imena hrvatske glazbe cijenite, kao i regionale i da li  imate nekog izvodjaca sa kojim bi zeljeli ostvariti saradnju?

Natali: Imala sam veliku zelju raditi sa Darkom Rundekom, sto mi  se i ostvarilo. Ima jos jedan, ali Vi ga sigurno ne znate jer tamo nije toliko poznat. On je neki blues-er. Iskreno, nemam nekih zelja. Ako se dogodi, kao sto se desilo sa Darkom (Rundekom), jer mi je  napisao pjesmu “Mjesecu je dosadno”. I kada smo radili taj live u  ZKM-u, drago mi je da je dosao iz Pariza i da smo snimili taj duet.  Inace od nekih mojih favorita, spomenuta u prijasnjem razgovoru,  Josipa Lisac. Institucija, najbolja rijec koja je opisuje.

Milan: Mozete nesto kratko reci vezano za buduce planove, radove  na novim singlovima, albumu? Znam da ste u odredjenim periodima imali duze pauze izmedju izdavanja albuma, pa me zanima kako ide sada dalje u buducnosti?

Natali: Pa i dalje ide tim nekim dalmatinskim tempom (smijeh). Mislim da ce prije mog albuma izaci jedan EP na kojem sada radimo. Znaci nekih 5-6 pjesama koje radimo sa deckima iz  “Mayales”-a. Nismo sigurni kako ce se to zvati, ali nece biti pod mojim imenom i prezimenom, iako sam ja pjevacica i ko-autor  pjesama na tom EP-u. To je neki off projekt na kojem radimo, i koji me jako veseli. A moj album dolazi nakon toga. Ovo sada sto radimo ce izaci sljedece godine, jer upravo treba da udjemo u stidio i sve to snimimo.

Milan: Najava nekih vecih nastupa u skorijem periodu?

Natali: Pa evo imamo sada “Judino drvo” u Splitu, moguce neki  adventi. Ne znam datume sada napamet. To bi bilo za ovu godinu. Onda krecu festivali, cetvrti/peti mjesec, bas sada nesto ogovaramo. Ja moguce necu biti u Hrvatskoj sljedece godine, tako da sam sve to  ostavila sa nekim odmakom.

Milan: Natali, hvala puno na izdvojenom vremenu i nadam se da se  vidimo u Becu u buducnosti negdje.

Natali: Pozovite, i ja cu doci. Hvala.

Leave a Reply